Foodtech växlar upp – med Stockholm som motor

SPONSRAT INNEHÅLL

HÅLLBARA INVESTERINGAR. Teknologi och innovation för att förbättra matsystemet – agtech och foodtech – är två av de globalt just nu hetaste investeringsområdena. 2020 investerades minst 26 miljarder USD i foodtech och agtech globalt och 3 miljarder USD i Europa*. Världens bäst utvecklade ekosystem för startups, innovation och riskkapital finns i USA, Israel och Nederländerna. Men nu växer starka foodtech-kluster fram även i Sverige.

Experter spår en genomgripande omvandling av alla system för produktion, förädling och distribution av mat. Drivkrafterna är hot om global resursbrist, krav på hållbarhet och social rättvisa men även robotisering och matens påverkan på hälsa. Det är bland annat innovation inom nya proteiner, animaliskt foder, vertikal odling, bioteknologiska applikationer och distributionslogistik som drar till sig det mesta av kapitalet.

Totalt investerades minst 26 miljarder dollar i över 2 700 transaktioner förra året i agtech- och foodtechbolag*. I Sverige skedde ett dussintal investeringar, så de stora investeringarnas tid ligger framför oss. En svensk framgångssaga är dock Oatly, som väntas börsnoteras senare i år till en värdering på uppåt 10 miljarder USD. Nu växer intresset och allt fler riskkapitalbolag specialiserar sig på livsmedelsinnovation.

– Livsmedel, medel för liv, är en bransch som står inför stora utmaningar. Vi investerar i bolag som är en del av lösningen, säger Carolina Sachs, grundare av Martas Explorers, som har stöttat ett tiotal foodtech-bolag med
investeringar.

Daniel Skavén Ruben är rådgivare inom foodtech-sektorn. Genom holdingbolaget CWBP AB har han investerat
i tidiga bolag inom allt från växtbaserad fisk och ost, vertikalodling av grönsaker och insektsfoder för hundar,
till algfoder för att minska metanutsläpp från djurproduktion samt precisionsstyrning av bevattningssystem.

– Vårt matsystem är optimerat för billiga kalorier. Men maten vi äter gör oss sjuka, samtidigt som den står för 25 procent av växthusgasutsläppen. Vi måste ställa om så att matsystemen blir hållbara och vår kost mer näringsrik. Många snabbväxande svenska foodtechbolag jobbar med detta nu, och Stockholm är verkligen med och driver på den här utvecklingen.

Stockholm har goda chanser att dra till sig de bästa globala techbolagen med sitt fokus på impactinvesteringar, stöd till innovation och några av världens bästa forskningsinstitut inom life science och teknik. Tillsammans med C40, det globala nätverket av storstäder, tar Stockholm också täten i visionsarbetet för en Good Food City – en ledande stad för hållbara och cirkulära matsystem.

* Källa: Agfunder

UTVECKLA DITT FÖRETAG MED STÖD AV:
• Affärsnätverket Sweden Foodtech och Foodtech Big Meet, ett av Europas ledande investerarmöten, swedenfoodtech.com
• Starta eget Stockholm, foretagsservice.stockholm
• Stockholms ledande techinkubator, sting.co
• Stödprogram för livsmedelsföretag, matlust.eu
• Två testbäddar för urban produktion i cirkulära system, odlandestadsbasarer.se och stadsodlastockholm.se

Investstockholm.com

SPONSRAT INNEHÅLL