Livsmedelskartan ritas om i allt raskare takt. Här är ett axplock bland de svenska foodtechbolag som har potential att forma framtiden.
Stockeld Dreamery
Hette tidigare Noquo Foods. Tar fram växtbaserad ost i ett labb vid Karolinska Institutet. Första lanseringen blir en fetaost-liknande produkt som kommer att introduceras till restauranger.
Stockeld.com
FunciFur
Tillverkar hundfoder med insektsprotein, framförallt från svart soldatfluga.
Funcifur.com
Volta Greentech
Utvecklar ett algbaserat tillskott som adderas till kossornas foder. På så sätt dämpas produktionen av metangas i tarmsystemet.
Voltagreentech.com
Tebrito
Odlar insekter för djurfoder – och efter Livsmedelsverkets beslut 2020 även insekter för humankonsumtion. Läs intervju med grundaren Nils Österström här.
Tebrito.se
Saveggy
Spraybar hinna av biomaterial som förlänger livslängden på frukt och grönsaker.
Saveggy.com
Mycorena
Utvecklar en vegansk svampbaserad proteinkälla genom fermenteringsprocess.
Mycorena.com
Potato Plastic
Tillverkar biobaserat plastmaterial från potatisrester.
Potatoplastic.se
Trustrace
Digital plattform för spårbarhet och transparens i leverantörskedjan, framförallt inom mode- och livsmedelsindustrin.
Trustrace.com
Lupinta
Malmö-baserat bolag som utvecklar köttsubstitut av sötlupin, rikt på fiber och protein. Först ut är en tempehprodukt.
Lupinta.se
Klimato
Hjälper restauranger att kalkylera, kommunicera, kalibrera och kompensera sin klimatpåverkan.
Klimato.se
Northfork
Recepttjänst för dagligvaruhandelns konsumenter. Har både Coop, Ica, Orkla och Walmart som kunder.
Northfork.ai
Text: Christian von Essen